|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Racuszki drożdżowe |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Rozczyn:
2 dag drożdży
1 dag cukru
mleko
Ciasto:
3 żółtka
5 dag cukru
25 dag mąki
1/2 szklanki mleka
3 białka (piana)
4 dag tłuszczu
skórka cytrynowa
sól
ok. 7 dag tłuszczu (smalcu) do smażenia
20 dag marmolady
3 dag cukru z wanilią do posypania
|
Opis przygotowania: Zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, do żółtek dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, podgrzane mleko, sól skórkę cytrynową. Wybijać ciasto łyżką dotąd, dopóki nie będzie od niej odchodziło. Równocześnie dodawać po trochu do ciasta roztopiony tłuszcz, wyrabiając; następnie ciasto połączyć z pianą, wymieszać postawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto smażyć na dołkownicy, napełniając wgłębienia do połowy; smażyć powoli z obu stron (lub smażyć okrągłe jednakowe racuszki na patelni). Po usmażeniu zlepiać po dwa racuszki z marmoladą, posypać cukrem waniliowym. Podawać na gorąco, na okrągłym półmisku wprost z patelni. |
|
Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 5152 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|