przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Królik duszony w piwie

Poziom: średni
Głosów: 39
Ocena: 3.95
Składniki:
80 dag królika (comber)
2 ząbki czosnku
15 dag cebuli
1 szklanka jasnego lekkiego piwa
4 łyżki umytych, posiekanych listków roślin przyprawowych (pietruszka, seler, bazylia, szałwia, estragon) lub 1 1/2 łyżki tych samych liści suszonych
1/2 łyżki musztardy
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Opis przygotowania:
Mięso królika umyć, osuszyć, pokrajaé na porcje. Cebulę i czosnek obrać, opłukać. Cebulę pokrajać w kostkę, czosnek posiekać, włożyć do rondla, osolić, podgrzewać chwilę. Gdy cebula nieco zmięknie, włożyć porcje mięsa, posolić, posypać listkami roślin przyprawowych, podlać połową piwa. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Gdy piwo odparuje, lekko skrapiać wodą. Resztę piwa wymieszać z musztardą i dodać do duszącej się potrawy wówczas, gdy mięso będzie prawie miękkie. Udusić do miękkości, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotową potrawę wyłożyć na ogrzany półmisek. Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków purée i z buraczkami lub z sałatką z buraków.
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 40364 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





krolik w piwie
Dodał/a ~viola66 dnia 2011-04-22 19:42:20

czy do podduszenia chocby cebuli i czosnku nie uzywa sie zadnego tluszczu!!!!!











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin