|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Kuropatwy pieczone |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
4 młode kuropatwy
 25 dag słoniny
 łyżka masła lub margaryny
 kilka gałązek świeżej szałwii
 sól
 pieprz
 kilka łyżek rosołu i śmietany
 
 
 |  | Opis przygotowania: Młode kuropatwy poznaje się po żółtych nóżkach, czarnym dziobie i giętkiej kości piersiowej: stare mają dziób białawy nóżki - zielonkawe, a kość piersiowa jest niepodatna na ucisk. Stare kuropatwy można użyć do duszenia. Oskubane i opalone kuropatwy wypatroszyć, wymyć. nasolié i włożyć do każdej tuszki po pęczku dobrze wypłukanej szałwii. Zawinąć je w plastry słoniny, obwiązać nicią. Ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem lub margaryną i upiec w nagrzanym piekarniku (ok. 45 min). Po upieczeniu wyjąć szałwię, do powstałego sosu dodać kilka łyżek rosołu i śmietany. Częścią sosu skropić kuropatwy, resztę przelać do sosjerki. Podawać z ziemniakami lub białym pieczywem i zieloną sałatą.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  |  |  | Przepis czytano już 5905 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |