|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kuropatwy pieczone |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 4 młode kuropatwy
25 dag słoniny
łyżka masła lub margaryny
kilka gałązek świeżej szałwii
sól
pieprz
kilka łyżek rosołu i śmietany
|
Opis przygotowania: Młode kuropatwy poznaje się po żółtych nóżkach, czarnym dziobie i giętkiej kości piersiowej: stare mają dziób białawy nóżki - zielonkawe, a kość piersiowa jest niepodatna na ucisk. Stare kuropatwy można użyć do duszenia. Oskubane i opalone kuropatwy wypatroszyć, wymyć. nasolié i włożyć do każdej tuszki po pęczku dobrze wypłukanej szałwii. Zawinąć je w plastry słoniny, obwiązać nicią. Ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem lub margaryną i upiec w nagrzanym piekarniku (ok. 45 min). Po upieczeniu wyjąć szałwię, do powstałego sosu dodać kilka łyżek rosołu i śmietany. Częścią sosu skropić kuropatwy, resztę przelać do sosjerki. Podawać z ziemniakami lub białym pieczywem i zieloną sałatą. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5203 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|