|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zając marynowany w piwie |
|
Poziom: trudny Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: Zając
10-12 dag słoniny
3 łyżki margaryny
łyżeczka soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
2 szklanki rosołu
szklanka słodkiej śmietanki lub skondensowanego mleka
2-3 butelki jasnego piwa
|
Opis przygotowania: Zająca sprawić, ściągnąć skórę i usunąć wnętrzności. Opłukać, zalać piwem i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Po tym czasie zająca wyjąć, odciąć tzw. przody i przeznaczyć do innych celów (np. do pasztetu). Resztę tuszki, tj. część grzbietową i tył, naszpikować posoloną słoniną, natrzeć solą i pieprzem, po czym obsmażyć w rozgrzanej margarynie. Przełożyć do brytfanny, podlać rosołem, przykryć i piec w nagrzanym piekarniku, podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem. Gdy zając będzie miękki, wlać śmietankę, chwilę jeszcze trzymać w piekarniku i przełożyć na ogrzany półmisek. Jako dodatki podaje się purée ziemniaczane, sałatkę z czerwonej kapusty i kompot z borówek. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 5414 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|