|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Tilslorte bondepiker |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: 5 - 6 jabłek,
75 g cukru,
2 dl (200 ml) wody,
3 - 4 dl suchej tartej bułki,
4 łyżki cukru (jeszcze raz),
2 łyżki masła,
2 - 3 dl ubitej śmietany (kremówki).
Zamiast jabłek można użyć np. gruszek lub innych owoców lub zmieszać ze sobą kilka różnych owoców (wersje mniej oryginalne).
|
Opis przygotowania: Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki - gotować z wodą i cukrem do miękkości. Ostudzić. Tartą bułkę (lub chleb jasny) podsmażyć z cukrem i masłem na patelni do momentu, aż bułka będzie chrupiąca i słodka (nie przypalić).
Podawać albo w pucharkach do lodów, albo w szklankach z grubym dnem, albo innych dekoracyjnych.
Układać warstwami: jabłka, śmietana, podsmażony chleb, jabłka, śmietana posypana chlebkiem lub inny wariant ułożenia jaki wam przyjdzie do głowy. Wszystko można jeszcze posypać startymi migdałami, a jeśli ktoś lubi b. słodkie desery to można ubić śmietanę z cukrem pudrem. |
|
Region: kuchnia skandynawska | Sposób przygotowania: Na zimno | |
Przepis czytano już 7940 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|