Pizza wegetariańska |
|
Poziom: średni Głosów: 4 Ocena: 4.50 Składniki: - 40 dkg mąki
- 1 łyżeczka soli
- 0.5 łyżeczki cukru
- 0.5 łyżeczki drożdży
- 6 łyżek oliwy
- 50 dkg pomidorów
- 0.5 pęczka tymianku
- czarny pieprz
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 15 dkg owczego sera
- 5 dkg czarnych oliwek
- pieprz kajeński
|
Opis przygotowania: Pokruszone drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody. Dodać mąkę, cukier, 0.5 łyżeczki soli i 3 łyżki oliwy. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 50 min. Pomidory sparzyć. Obierać ze skórki, usunąć nasionka. Miąższ pokroić na kawałeczki. Tymianek posiekać, wymieszać z pomidorami. Przyprawić. Kukurydzę osączyć. Paprykę pociąć na małe kawałki. Cebulę pokroić w cienkie talarki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Rozsmarować pomidory. Poukładać warzywa. Posypać pokruszonym serem i oliwkami. Oprószyć solą i pieprzem kajeńskim. Piec 25 min. w temp. 200°C. |
|
Region: Kuchnia włoska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 9795 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |