|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Słonka po czesku |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 2 słonki
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 pietruszki
- pół selera
- 1 mały por
- 50 g suszonych śliwek
- pół szkl. czerwonego wytrawnego wina
- sok z cytryny
- 1 łyżka mąki
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Sprawione i umyte ptaki natrzeć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Następnie lekko oprószyć mąką i zrumienić na maśle.
W rondlu stopić masło, włożyć pokrojone drobno warzywa, skropić wodą i dusić pod przykryciem ok. 20 min. Następnie włożyć zrumienione słonki i ugotowane suszone śliwki z niewielką ilością wywaru ze śliwek. Dusić razem. Miękkie ptaki wyjąć, podzielić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku. Sos przetrzeć przez sito, polać ptaki |
|
Region: Kuchnia czeska | Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis czytano już 8852 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|