| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Plecionka czeska |  
	 |  
		Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.50  Składniki: - 40 dkg mąki pszennej 
- 10 dkg mąki krupczatki 
- 2 żółtka 
- 2 jaja 
- 10 dkg cukru 
- 10 dkg masła lub margaryny 
- 0.25 l mleka 
- 6 dkg rodzynek 
- 5 dkg migdałów 
- 0.5 paczki cukru waniliowego 
- 3 dkg drożdży 
- otarta skórka cytrynowa 
- sól 
- tłuszcz do wysmarowania blachy
 
  |  
	Opis przygotowania: Z obu gatunków mąki, żółtek, cukru, masła, mleka, drożdży, jednego jaja, szczypty soli oraz 1 łyżeczki cukru waniliowego sporządzić ciasto drożdżowe, podobnie jak na wieniec wielkanocny. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 10 części i z każdej uformować jednakowej długości wałki. Przygotować blachę do pieczenia smarując ją dokładnie tłuszczem. Rodzynki opłukać, a migdały sparzyć, obrać i pokroić w wiórki. Z czterech wałków spleść warkocz, posypać go rodzynkami z wierzchu i przykryć warkoczem splecionym z 3 wałków. Ponownie następną warstwę posypać rodzynkami i przykryć kolejnym warkoczem skręconym z dwóch ostatnich wałeczków ciasta. Ciasto układać na blasze od razu po sporządzeniu pierwszego warkocza, dokładając kolejne już na blasze. Uformowaną plecionkę pozostawić na chwilę w ciepłym miejscu, a gdy jej kształty zaokrąglą się posmarować roztrzepanym jajem i posypać siekanymi migdałami oraz resztą cukru waniliowego. Przed pieczeniem posypać startą skórką cytrynową i natychmiast wstawić do pieca o niezbyt wysokiej temperaturze. Piec podobnie jak inne ciasta drożdżowe. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. |  
	 |  
	| Region:  Kuchnia czeska |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  	 |  
		| Przepis czytano już 10486 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
Twoje zdjęcie tej potrawy  
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |