| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Kaczka po chińsku |  
	 |  
		Poziom: średni Głosów: 10 Ocena: 4.10  Składniki: Na marynatę: 
- 3 łyżki sosu sojowego 
- 3 łyżki sherry 
- 2 łyżki oleju roślinnego 
- 1/2 łyżeczki cukru 
- 1/2 łyżeczki pieprzu 
- 1 1/2 łyżki octu 
- 1/4 łyżeczki chińskiej mieszanki z pięciu przypraw (zastępczo można użyć sproszkowanych goździków) 
- 1 świeża sprawiona młoda dzika kaczka około 850 g 
- 2 łyżki stopionego masła 
- 1 obrany i drobno posiekany ząbek czosnku 
- 1 łyżka obranego i startego korzenia imbiru 
 
Do sosu: 
- 3 łyżki miodu 
- 1 1/2 łyżki octu 
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej, rozmieszane w małej ilości soku ananasowego i 250 g ananasa w kawałkach (z puszki) 
- 1 łyżka ekstraktu mięsnego 
- sól i pieprz 
- 6 łyżek obranych ze skórki migdałów
 
  |  
	Opis przygotowania: Wymieszać składniki marynaty i posmarować kaczkę wewnątrz i po wierzchu. Odstawić na godzinę. Piekarnik nagrzać do 220°C. Kaczkę położyć na grzbiecie w brytfannie, posmarować masłem i wstawić do piecyka. Po upływie 15 min. zmniejszyć temperaturę do 180°C. Obok kaczki rozłożyć czosnek i imbir, piec dalsze 30 - 40 min., często polewając sosem. Kaczka powinna być chrupiąca i pięknie zrumieniona. W tym czasie w małym rondelku zagotować miód, wlać ocet, domieszać mąkę ziemniaczaną i razem zagotować jeszcze raz. Wrzucić kawałki ananasa, wymieszać i zostawić tak na 10 min. 
Na małej patelence zrumienić migdały i odstawić na bok. Kaczkę wyjąć z brytfanny i trzymać w cieple. Sos odtłuścić, wymieszać z ekstraktem mięsnym i przygotowanym sosem ananasowym, przyprawić solą i pieprzem. Kaczkę podzielić na porcje, włożyć do salaterki, posypać migdałami i polać sosem. |  
	 |  
	| Region:  Kuchnia chińska |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  	 |  
		| Przepis czytano już 24825 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
Twoje zdjęcie tej potrawy  
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |