Chrupiący makaron sojowy |
|
Poziom: łatwy Głosów: 5 Ocena: 4.80 Składniki: - makaron sojowy (ilość wg potrzeby)
- olej do głębokiego smażenia (1 - 2 szkl)
|
Opis przygotowania: W woku rozgrzać mocno olej (powinien zadymić). Suchy makaron sojowy (bez gotowania) wrzucać małymi porcjami (kilkukrotnie zwiększy objętość). Makaron po 2 - 3 s gwałtownie spęcznieje, wtedy przełożyć na papierowy ręcznik w celu osączenia. Dania serwować na usmażonym makaronie. |
|
Opis / Uwagi: Po wrzuceniu na gorący olej makaron sojowy zachowuje się podobnie jak prażynki krewetkowe, gwałtownie, w ciągu 2 - 3 s, pęcznieje kilkukrotnie, stając się bardzo kruchy i chrupiący. Jest bardzo lekki, dlatego nie sposób się nim najeść, ale może stanowić efektowny i bardzo oryginalny dodatek do posiłku. |
|
Region: Kuchnia chińska |
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis czytano już 15449 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |