|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Krewetki z groszkiem |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 300 g obranych surowych krewetek,
500 g świeżego i zielonego groszku,
szczypta soli,
0.25 łyżeczki cukru,
3 łyżki mąki kukurydzianej,
4 łyżki oleju sojowego,
1 woreczek foliowy.
Marynata:
4 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka sosu chili,
4 łyżki wina ryżowego,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
0.25 łyżeczki białego pieprzu,
0.5 łyżeczki pieprzu cayenne.
Ponadto:
1 woreczek foliowy.
|
Opis przygotowania: Krewetki umyć i osuszyć. Wymieszać składniki marynaty. Groszek obgotować krótko w lekko osolonej, posłodzonej wodzie. Wyjąć osączyć, przełożyć do naczynia, wymieszać z marynatą i utrzymywać w cieple. Mąkę kukurydzianą włożyć do woreczka foliowego, dodać krewetki. Woreczek lekko nadmuchać, zamknąć i energicznie nim potrząsnąć, tak aby krewetki zostały pokryte mąką. Rozgrzać olej w woku. Krewetki włożyć do sitka i wytrząsnąć z nich zbędną mąkę, następnie smażyć krótko w gorącym oleju. Krewetki położyć na groszku i podawać. |
|
Region: Kuchnia chińska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 9548 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|