przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ryba słodko-kwaśna

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
400 g filetów z soli,
1 duży kawałek imbiru lub 1.5 łyżeczki imbiru w proszku,
białko z 2 jaj,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka cukru,
1 łyżka wódki,
1 łyżka białego octu winnego,
0.5 łyżeczki soli,
olej do głębokiego smażenia,
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki (do przybrania).

Opis przygotowania:
Rybę pokroić w niewielkie kawałki. Osuszyć. Imbir obrać i drobno posiekać. Białko ubić lekko widelcem i osolić. Dodać wódkę i 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać, po czym ubić na jednorodne, niezbyt gęste ciasto. Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć w głębokim oleju o temp. 190°C na złoty kolor. Wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Zagotować bulion. Dodać cukier, ocet, imbir oraz resztę mąki ziemniaczanej, rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, póki nie zgęstnieje. Dodać obsmażoną rybę i zagotować. Przybrać siekaną, zieloną pietruszką i podawać na gorąco.
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 8769 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin