|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Gołąb w cieście francuskim |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: 1 młody sprawiony gołąb,
1 łyżka soku cytrynowego zmieszana z 1 łyżką soku pomarańczowego,
pieprz,
trochę soli,
1 łyżeczka tymianku,
2 łyżki stopionego masła,
100 g ciasta francuskiego lub mrożonego ciasta francuskiego,
1 białko lekko ubite,
1 żółtko.
|
Opis przygotowania: Piekarnik nagrzać do 220°C. Gołębia w środku i z wierzchu natrzeć sokiem cytrusowym, pieprzem, solą i tymiankiem, związać. Polać stopionym masłem. W niedużej brytfance rozpuścić masło. Gołębia położyć na grzbiecie, polać resztą masła. Piec 35 min. w piekarniku, często polewając wytworzonym sosem. Następnie wystudzić i zdjąć nitki.
Ciasto francuskie rozwałkować na czworobok, rogi skośnie obciąć. Na środku położyć gołębia. Brzegi ciasta posmarować białkiem, zapakować ptaka i zacisnąć. Z pozostałych rożków wyjąć małe ozdóbki i przykleić białkiem na wierzchu. Ciasto z gołębiem w środku posmarować żółtkiem, zrobić w nim nacięcie długości 2 cm, aby mogła ujść para. Położyć na opłukanej zimną wodą blaszce i piec 25 min., aż powierzchnia będzie krucha i rumiana.
Dodatki: sałata, pomidory z grilla. |
|
Region: Kuchnia francuska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 9538 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|