przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Gyros z sosem czosnkowym

Poziom: średni
Głosów: 4
Ocena: 3.50
Składniki:
- 35 dkg sznycla wieprzowego
- 40 dkg jagnięciny z udźca
- 6 ząbków czosnku
- 3 cebule
- 1/4 ogórka
- 25 dkg tłustego twarogu
- 15 dkg jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy
- 5 dkg sera owczego
- sól
- pieprz
- 2 papryki chili
- 1 pęczek oregano
- 2 łyżki oleju
- papryka słodka

Opis przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Czosnek i cebulę obrać. Jedną cebulę pokroić w kostkę, pozostałe w krążki. Ogórek zetrzeć na drobnej tarce. Twarożek utrzeć z jogurtem, dodać kostki cebuli, oliwę, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ogórek oraz 2/3 drobno pokruszonego owczego sera, doprawić sos na pikantnie solą oraz pieprzem.
Papryczki chili oczyścić, pokroić w krążki. Oregano opłukać, oderwać listki od łodyżek Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć porcjami mięso. Włożyć całe mięso na patelnię smażyć kolejne 10 min., często mieszając. Odłożyć, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
Wrzucić na patelnię krążki cebuli oraz resztę pokrojonego w plasterki czosnku, zeszklić. Dodać papryczki chili, 2/3 oregano oraz mięso, podgrzać, doprawić solą, pieprzem i papryką. Polać odrobiną sosu, posypać resztą oregano. Pozostały sos podawać w miseczce.
Region:  Kuchnia grecka
Przepis czytano już 11959 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin