przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Deser pavlova

Poziom: średni
Głosów: 8
Ocena: 4.38
Składniki:
- 4 białka
- 30 dkg cukru pudru
- łyżeczka mąki kukurydzianej
- łyżeczka octu winnego (o neutralnym smaku)
- pół łyżeczki kawowej aromatu waniliowego
- 300 ml ubitej śmietanki kremowej
- 30 - 40 dkg truskawek
- 2 - 3 łyżki cukru pudru (do polewy truskawkowej)

Opis przygotowania:
Rozgrzać gazowy piekarnik do temperatury 220 - 250°C. Z białek ubić sztywną pianę. Dalej ubijać, dodając po łyżce cukier. Mąkę zmieszać z ostatnią łyżką cukru i wraz z nim dodać do piany. Skropić pianę octem i aromatem i jeszcze chwilę ubijać. Z pergaminu lub folii aluminiowej wyciąć kółko o średnicy ok. 18 cm. Natłuścić je nieco i położyć na blasze. Nałożyć pianę i wygładzić szpatułką (brzegi powinny być wyższe, a środek nieco wklęsły). Blachę wstawić do piekarnika. Zmniejszyć ogień w piekarniku do umiarkowanego i zapiekać deser przez ok. 1.5 h. Wyjąć upieczony deser i odstawić. Gdy ostygnie, ułożyć na środku kopczyk z ubitej śmietanki. Śmietankę udekorować ładnymi truskawkami (ok. 3/4 podanej ilości). Resztę truskawek rozgnieść widelcem i przetrzeć przez sito. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Uzyskanym syropem polać śmietankę.
Opis / Uwagi:
Jeśli używamy piekarnika elektrycznego nalezy go najpierw nagrzać do temperatury 150°C, a następnie piec deser przez 45 - 60 min.
Region:  Kuchnia australijska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 11079 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin