Babka Piaskowa 2 |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 125 g margaryny lub masła
- 1/3 laski wanilii
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 160 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 g masła do wysmarowania formy
- 20 g tartej bułki
- cukier puder do posypania
|
Opis przygotowania: Formę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Do miski włożyć margarynę, cukier, żółtka jaj, rozdrobnioną wanilię. Produkty w misce dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sito. Ubić pianę z białek i dodając do ciasta na przemian z mąkami ostrożnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200-210 st.. Po 35-40 minutach pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem, czy jest już upieczone. Upieczone ciasto po wyjęciu z pieca, po 5-6 minutach wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: kucharz |
Przepis czytano już 7639 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |