przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Homary w kremie z whisky

Poziom: trudny
Głosów: 4
Ocena: 4.00
Składniki:
2 ugotowane homary,
2 łyżki masła,
4 małe dymki,
posiekane wraz ze szczypiorem,
100 ml whisky,
2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
łyżka soku z cytryny,
pół opakowania słodkiej śmietanki,
pół opakowania kwaśnej śmietany,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej (z umytej i sparzonej cytryny).

Opis przygotowania:
Homary przekroić wzdłuż na połowy, usunąć wnętrzności i wyjąć w całości mięso z ogonów. Mięso pokroić w kostkę o boku 1.5 cm. Mięso i skorupki opłukać i osuszyć. W rondelku roztopić masło, dodać dymkę i whisky i gotować, aż zostanie ok. 3 łyżek płynu. Śmietankę, śmietanę, sok cytrynowy i mąkę zmieszać razem i wlać do zawartości rondelka. Wymieszać i na małym ogniu doprowadzić do zawrzenia. Dodać pokrojone mięso homarów i zagrzać, nie zagotowując. Do wcześniej przygotowanych połówek skorupek nałożyć gotową potrawę i posypać natką oraz skórką cytrynową. Zaraz podawać.
Region:  Kuchnia australijska
Przepis czytano już 9447 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin