|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kaczka w sosie pomarańczowym |
|
Poziom: trudny Głosów: 3 Ocena: 3.67 Składniki: - młoda kaczka o wadze ok. 2.5 kg
- pomarańcza
- cytryna
- sól i świeżo zmielony
- czarny pieprz
- mała posiekana cebula
- kilka gałązek naci pietruszki
Sos pomarańczowy:
- 3 łyżki cukru
- 65 ml octu winnego
- 250 ml płynu wytworzonego podczas pieczenia kaczki
- pomarańcza
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 125 ml porto
- 2 łyżki Grand Marnier lub Cointreau
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 2 łyżeczki masła
Do dekoracji:
- plastry pomarańczy i gałązki rzeżuchy lub pietruszki
|
Opis przygotowania: Dokładnie umyć i sparzyć wszystkie owoce cytrusowe. Kaczkę umyć, osuszyć, odciąć szyjkę i skrzydła, usunąć nadmiar tłuszczu z jamy brzusznej. W środku i na zewnątrz natrzeć kaczkę solą i pieprzem. Pomarańczę i cytrynę pokroić w ćwiartki i włożyć do jamy brzusznej kaczki, a otwór zaszyć. Szyjkę i skrzydła kaczki pociąć na kawałki. Do głębokiego naczynia żaroodpornego włożyć nadzianą cytrusami kaczkę, dodać cebulę, natkę, szyjkę i skrzydła. Podlać wszystko 500 ml wody. Przykryć naczynie, wstawić do piekarnika (180°C) i piec przez godzinę, raz lub dwa razy w tym czasie odwracając kaczkę. Przygotować blachę do pieczenia z kratką zabezpieczającą. Naczynie z kaczką wyjąć z piekarnika. Przełożyć kaczkę na blachę (piersią do góry), zwiększyć temperaturę w piekarniku do 190°C, wstawić kaczkę i piec przez 10 min. Po tym czasie odwrócić kaczkę, znów piec przez 10 min., przewrócić i piec jeszcze przez 10 min. Kaczka powinna być ładnie zrumieniona. Przyrządzić sos: płyn z naczynia przecedzić i zebrać z jego powierzchni nadmiar tłuszczu. Cukier i ocet zmieszać w rondelku, gotować przez 1 - 2 min., aby otrzymać syrop. Do syropu dodać sos z pieczenia. Skórkę z pomarańczy pokroić w pasemka, dodać do sosu i chwilę dusić. Z pomarańczy wycisnąć sok i zmieszać go mąką ziemniaczaną. Wlać do wrzącego sosu i ciągle mieszając, gotować do zgęstnienia. Do sosu dodać porto oraz wybrany likier, zmieszać i podgrzać, nie zagotowując. Zestawić z ognia i doprawić solą i pieprzem. Przed samym podaniem sos należy jeszcze raz lekko podgrzać i wymieszać ze świeżym masłem. Usunąć nici, którymi zaszyta była kaczka i ułożyć tuszkę na podgrzanym półmisku. Polać ją niewielką ilością sosu (resztę sosu podać w sosjerce). Półmisek ubrać plastrami pomarańczy i zieleniną. |
|
Opis / Uwagi: W oryginalnym przepisie zamiast mąki ziemniaczanej występuje mączka skrobiowa z maranty |
| Region: Kuchnia australijska | |
Przepis czytano już 11410 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
do trzech razy sztuka Dodał/a ~marcin dnia 2008-10-09 23:53:44
już na trzecim portalu czytam słowo w słowo ten sam przepis. Wydaje się dobry, jak=dłem taka kaczkę i był wyśmienita. Spróbuję sam
|
|
|
|