| Pasztet drobiowy z warzywami i ziołami | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 1Ocena: 2.00
- 5 dkg mielonego mięsa drobiowego
 - łyżeczka soli
 - pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
 - 3 żółtka
 - 250 ml osączonej kukurydzy z puszki
 - łyżka masła lub margaryny
 - średnia cebula drobno posiekana
 - zielona papryka pozbawiona nasion
 - łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
 - łyżka posiekanej świeżej mięty
 - 6 dużych cienkich płatów bekonu lub chudego boczku (bez skórki)
 - cienki okrągły płat mrożonego ciasta
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Do miski włożyć mięso, kukurydzę, żółtka, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki i odstawić. W rondlu o grubym dnie roztopić masło, dodać cebulę i paprykę; dusić na średnim ogniu przez około 5 min., aż cebula zmięknie. Zestawić z ognia i dodać do masy mięsnej wraz z natką i miętą. Wszystko dokładnie wyrobić. Dno i boki tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć płatami bekonu. Do tak przygotowanego naczynia przełożyć przygotowaną wcześniej masę. Rozprowadzić ją równomiernie, aby ściśle przylegała do bekonu i wygładzić powierzchnię. Na wierzchu położyć krążek ciasta, docisnąć go i ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C, wstawić pasztet i piec przez 15 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze przez pół godziny. Ciasto powinno się zrumienić. Gotowy pasztet wyjąć z formy, pokroić jak tort i podawać na gorąco.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia australijska | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 10692 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |