Kulki mięsne z niespodzianką |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - 25 dkg kapeluszy małych pieczarek
- 10 jajek przepiórczych
- 10 dkg szynki
- nieduży pęczek natki pietruszki
- 25 dkg mielonej wieprzowiny
- 25 dkg mielonej cielęciny
- łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- półtorej filiżanki bułki tartej
- olej do głębokiego smażenia
- galaretka lub dżem z żurawin (niekoniecznie)
|
Opis przygotowania: Pieczarki umyć i osączyć na sicie. Jajka włożyć do wody i gotować przez 3 minuty od zawrzenia. Ugotowane zalać na chwilę zimną wodą i obrać ze skorupek; odstawić. Szynkę i natkę drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Ciągle mieszając, dodawać stopniowo wieprzowinę, cielęcinę i ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić. Mokrymi rękami toczyć kulki z masy mięsnej. W środku każdej kulki powinno znaleźć się jajko lub kapelusz pieczarki. Gotowe kulki lekko spłaszczyć i obtaczać w bułce tartej. Rozgrzać olej w rondlu do głębokiego smażenia. Wrzucać kulki (tyle, by mogły swobodnie pływać) i smażyć je przez 4 - 6 min., powinny się ładnie zrumienić i mieć chrupiącą skórkę. Usmażone odkładać na papierowym ręczniku, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu. Ostudzone można przechowywać w zamkniętym pojemniku lub owinięte w folię aluminiową. Podawać na zimno, na przykład z dodatkiem żurawin. |
|
Region: Kuchnia australijska |
|
Przepis czytano już 12398 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |