przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szynka pieczona w miodowej polewie

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 2.00
Składniki:
- gotowana szynka o wadze około 4 kg
- opakowanie goździków

Polewa:
-150 ml płynnego miodu naturalnego
- 250 ml soku pomarańczowego
- łyżka musztardy dijon
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- łyżka brązowego cukru

Opis przygotowania:
Delikatnie zdjąć skórę z szynki (zaczynając od węższego końca), tak aby tłuszcz pozostał przy mięsie. Ostrym nożem naciąć tłuszcz (nie naruszając mięsa) w skośną, kratkę o boku około 1 - 1.5 cm. Ułożyć szynkę na blasze do pieczenia. Wymieszać składniki polewy. Jedną czwartą płynu posmarować szynkę. W środek każdego z rombów naciętych na powierzchni szynki wbić jeden goździk. Wstawić szynkę do nagrzanego piekarnika i piec przez godzinę w temperaturze 180°C. Co 20 min. smarować obficie pozostałą polewą oraz zbierającym się na dnie naczynia tłuszczem. Jeśli szynka będzie podawana na gorąco, należy ją po wyjęciu z piekarnika odstawić na 5 min. i dopiero potem kroić w cienkie plastry. Jeśli będzie podawana na zimno, należy wyjąć ją z lodówki na 20 min. przed podaniem i trzymać w temperaturze pokojowej.
Region:  Kuchnia australijska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 6566 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin