Ciasto do smażenia |
|
Poziom: łatwy Głosów: 5 Ocena: 3.60 Składniki: 15 dkg mąki pszennej,
szczypta soli,
2 łyżki stopionego masła lub oliwy,
150 ml letniej wody,
1 białko.
|
Opis przygotowania: Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Zrobić zagłębienie w środku, wlać w nie tłuszcz oraz wodę. Dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Odstawić na godzinę. Z białka ubić sztywną pianę. Domieszać ją delikatnie do ciasta tuż przed jego użyciem. Z podanych proporcji otrzymuje się ok. 250 ml ciasta |
|
Opis / Uwagi: W oryginalnym przepisie stosuje się pół na pół mąkę pszenną i razową. |
|
Region: Kuchnia australijska |
|
Przepis czytano już 10221 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |