| Ciasto do smażenia | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 5Ocena: 3.60
15 dkg mąki pszennej,
 szczypta soli,
 2 łyżki stopionego masła lub oliwy,
 150 ml letniej wody,
 1 białko.
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Zrobić zagłębienie w środku, wlać w nie tłuszcz oraz wodę. Dokładnie wymieszać na gładkie ciasto. Odstawić na godzinę. Z białka ubić sztywną pianę. Domieszać ją delikatnie do ciasta tuż przed jego użyciem. Z podanych proporcji otrzymuje się ok. 250 ml ciasta
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: W oryginalnym przepisie stosuje się pół na pół mąkę pszenną i razową.
 | 
		|  | 
| Region:  Kuchnia australijska | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 11054 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |