Szabasowy kugel ziemniaczany |
|
Poziom: łatwy Głosów: 4 Ocena: 3.00 Składniki: - 1.5 kg ziemniaków
- 15 dkg cebuli
- 3 jaja
- 5 dkg macy
- sól
- pieprz do smaku
|
Opis przygotowania: Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć wraz z cebulą na tarce o drobnych otworach. Odcisnąć na durszlaku. Z białek ubić pianę, którą wraz z surowymi żółtkami, pokruszoną macą oraz solą i pieprzem do smaku dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać i wylać na formę wysmarowaną olejem słonecznikowym. Piec w piekarniku ok. 1 h (do chwili aż powierzchnia będzie chrupiąca). Początkowo można piec pod folią, aby nazbyt nie spalić potrawy. |
|
Region: Kuchnia żydowska |
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 11750 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |