|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Cielęcina na zimno w sosie tuńczyka |
|
Poziom: łatwy Głosów: 3 Ocena: 3.00 Składniki: 1 kg cielęciny,
200 g tuńczyka z puszki,
100 g majonezu,
100 ml oliwy z oliwek,
60 g kaparów,
3 filety anchois,
1 cebula,
1 łyżka selera naciowego,
1 marchewka,
1 korzeń pietruszki,
1 ząbek czosnku,
500 ml białego wina wytrawnego,
kilka korniszonów,
kilka goździków,
2 listki laurowe,
kilka ziaren pieprzu,
sok z 1 cytryny.
|
Opis przygotowania: Włożyć do garnka umytą cielęcinę, zalać winem i taką ilością wody, aby przykryła mięso. Od momentu wrzenia gotować przez 45 min., a następnie dodać umyte i osączone jarzyny: marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę, czosnek, liść laurowy i goździki. Posolić i gotować jeszcze przez około 30 min., następnie, po przestudzeniu, osączyć mięso. Powinno być ono ugotowane, lecz nie bardzo miękkie. Zrobić sos, miksując odsączonego tuńczyka z 30 g kaparów, filetami anchois, majonezem i wlewaną powoli oliwą, zmieszaną z sokiem z cytryny. Gdyby sos był za gęsty, można dolać trochę wywaru z gotowania. Cielęcinę pokroić na cienkie plastry. Na półmisku ułożyć plastry mięsa i polać sosem. Przed podaniem udekorować półmisek kaparami i pokrojonymi korniszonami. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 10940 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|