przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Bakłażany zapiekane po włosku

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
Pół kilograma bakłażanów,
1 średnia cebula,
ząbek czosnku,
5 pomidorów,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka kminku,
10 dkg sera żółtego np. tylżyckiego (orginalnie był parmezan).

Opis przygotowania:
Bakłażany obrać, pokroić w plasterki i posolić, odsączyć na sitku. Cebulę i czosnek posiekać. Zanurzyć na 1 min. pomidory we wrzątku, ochłodzić w zimnej wodzie, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Rozgrzać olej na patelni, połączyć z cebulą, czosnkiem, pomidorami - dodać łyżeczkę kminku. Posolić, popieprzyć, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 min. Odsączone bakłażany upiec na gorącym grillu lub w piecyku. W ogniotrwałym naczyniu ułożyć warstwę bakłażanów, zalać połową sosu i posypać tartym serem. Ułożyć drugą warstwę, polać resztą sosu i posypać serem. Zapiekać w gorącym piekarniku w temp. ok 200°C przez ok. 20 min.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 10692 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin