przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ossobuco - duszona gicz cielęca

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 4.50
Składniki:
2 - 3 małe gicze cielęce (razem ok. 1 kg podzielone na 4 do 8 porcji),
50 g masła,
1 szkl. wytrawnego,
białego wina,
po 1 małej cząstce skórki pomarańczy i cytryny,
1 filiżanki gorącego rosołu,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
2 - 3 łyżki mąki,
ok. 1 łyżeczki soli,
1 łyżeczki czosnku granulowanego,
1 łyżeczki pieprzu białego,
mielonego,
szczypta suszonego majeranku,
szczypta gałki muszkatołowej,
mielonej.

Opis przygotowania:
Porcje mięsa obtoczyć w mące wymieszanej z solą oraz pieprzem i majerankiem. Smażyć na 30 g masła na złocisty kolor. Dodać cebulę pokrojoną w krążki i rozgnieciony czosnek, smażyć jeszcze ok. 10 min. Całość przełożyć do głębokiego garnka, dodać wino, skórki pomarańczy i cytryny. Dusić pod przykryciem przez ok. 2 h na małym ogniu. W czasie duszenia dolewać od czasu do czasu po kilka łyżek gorącego rosołu. Uduszone porcje mięsa pozostawić w ciepłym miejscu iwyjąć z nichkości. Sos przetrzeć przez sito, wymieszać z pozostałym masłem i doprawić do smaku gałką muszkatołową i solą. Odpowiednimi dodatkami są: szeroki makaron i świeża sałata.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis czytano już 9678 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin