|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pizza neapolitańska z pomidorami i sardelą |
|
Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 2.67 Składniki: 350 g mąki,
20 g drożdży,
łyżeczka cukru,
3 - 4 łyżki mleka,
2 jaja,
szczypta soli,
40 g masła lub margaryny.
Obłożenie:
2 - 3 łyżki oliwy z oliwek,
125 g plasterków topionego sera typu chester,
300 g pomidorów,
sól,
50 g filecików sardeli,
pieprz czarny,
mielony,
1 łyżka oregano.
|
Opis przygotowania: Do dużej miski wsypać 2/3 mąki, wkruszyć drożdże, dodać cukier, trochę letniego mleka, jaja, sól i roztopiony tłuszcz. Robotem powoli wymieszać składniki, następnie dosypać resztę mąki i energicznie zagniatać ciasto aż pojawią się w nim pęcherzyki powietrza. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić na około 30 min. do wyrośnięcia. Ciasto rozłożyć w natłuszczonej formie lub tortownicy o średniej 30 - 35 cm i ponownie odstawić na 25 min. do wyrośnięcia. Ciasto posmarować oliwą, obłożyć plastrami sera. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na plasterki, rozłożyć na serze. Posypać solą, pieprzem, oregano. Z sardeli ułożyć na pomidorach kratkę. Piec 25 - 35 min. w temp. 190°C - 200°C. Do pizzy podawać czerwone wino. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 8318 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|