przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Gęś po parysku

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- gęś (młoda)
- tłuszcz
- 50 dkg karczochów
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 1/2 szkl. śmietanki
- 2 dkg maki
- 4 dkg rodzynków
- sól
- pieprz
- curry i przyprawa francuska do smaku

Opis przygotowania:
Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem, dodać oczyszczone i opłukane karczochy, skropić winem i śmietaną, dusić do miękkości. Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości i ułożyć na półmisku. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z przetartym sosem, zagotować i gotować kilka minut z opłukanymi rodzynkami, doprawić, polać przygotowane mięso. Podawać z ryżem i mizerią.
Region:  Kuchnia francuska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 8323 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin