|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Gęś po parysku |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - gęś (młoda)
- tłuszcz
- 50 dkg karczochów
- 1/2 szkl. białego wytrawnego wina
- 1/2 szkl. śmietanki
- 2 dkg maki
- 4 dkg rodzynków
- sól
- pieprz
- curry i przyprawa francuska do smaku
|
Opis przygotowania: Sprawioną gęś umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Następnie uformować tuszkę w kieszeń, polać tłuszczem, dodać oczyszczone i opłukane karczochy, skropić winem i śmietaną, dusić do miękkości. Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości i ułożyć na półmisku. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z przetartym sosem, zagotować i gotować kilka minut z opłukanymi rodzynkami, doprawić, polać przygotowane mięso. Podawać z ryżem i mizerią. |
|
Region: Kuchnia francuska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 8767 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|