|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Dzika kaczka z jałowcem po francusku |
|
Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 4.00 Składniki: - 1 młoda dzika kaczka
- 10 dkg słoniny
- 5 dkg masła
- 25 g koniaku lub winiaku
- 250 g białego wytrawnego wina
- sok z cytryny
- łyżeczka jałowca
- sól
|
Opis przygotowania: Skruszałą kaczkę oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć i osączyć z wody, natrzeć solą i włożyć na 2 - 3 h do chłodnego miejsca.
Następnie tuszkę obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą lub lnianą nitką, włożyć do brytfanny z rozgrzanym tłuszczem i upiec w piekarniku do miękkości. W czasie pieczenia kaczkę skrapiać początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem.
Przygotować sos: do małego rondelka włożyć ziarna jałowca, dodać wino, koniak, sok z cytryny i gotować aż wyparuje połowa płynu, przecedzić.
Z upieczonej kaczki zdjąć nici i słoninę, polać sosem z jałowca i piec przez parę minut. Kaczkę wyjąć, podzielić na porcje.
Podawać jako gorącą przystawkę, polaną sosem z dodatkiem pieczywa, zielonej sałaty. |
|
Region: Kuchnia francuska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 11906 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|