|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Dzika kaczka z jałowcem po francusku |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 3Ocena: 4.00
- 1 młoda dzika kaczka
 - 10 dkg słoniny
 - 5 dkg masła
 - 25 g koniaku lub winiaku
 - 250 g białego wytrawnego wina
 - sok z cytryny
 - łyżeczka jałowca
 - sól
 
 
 |  | Opis przygotowania: Skruszałą kaczkę oskubać z piór, opalić nad ogniem, wypatroszyć, umyć i osączyć z wody, natrzeć solą i włożyć na 2 - 3 h do chłodnego miejsca.
 Następnie tuszkę obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać bawełnianą lub lnianą nitką, włożyć do brytfanny z rozgrzanym tłuszczem i upiec w piekarniku do miękkości. W czasie pieczenia kaczkę skrapiać początkowo przegotowaną wodą, później wytworzonym sosem.
 Przygotować sos: do małego rondelka włożyć ziarna jałowca, dodać wino, koniak, sok z cytryny i gotować aż wyparuje połowa płynu, przecedzić.
 Z upieczonej kaczki zdjąć nici i słoninę, polać sosem z jałowca i piec przez parę minut. Kaczkę wyjąć, podzielić na porcje.
 Podawać jako gorącą przystawkę, polaną sosem z dodatkiem pieczywa, zielonej sałaty.
 |  |  |  | Region:  Kuchnia francuska |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  |  |  | Przepis czytano już 12725 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 Twoje zdjęcie tej potrawy Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
 musisz być zalogowany/a.
 Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
 ZAREJESTRUJ SIĘ
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |