przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Cordon bleu I

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.50
Składniki:
- 4 cienkie wieprzowe sznycle
- 80 dkg pieczarek
- 4 plastry żółtego sera np. gouda
- 1 jajko
- 4 plasterki gotowanej szynki
- 5 łyżek bułki tartej
- 4 łyżek masła lub margaryny
- 2 łyżek mąki
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Sznycle dobrze umyć, osuszyć. Każdy obłożyć plasterkiem sera i szynki, złożyć, lekko docisnąć. Na talerzyku zmieszać mąkę z solą i pieprzem. Jajka rozbełtać w śmietanie. Sznycle obtaczać najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w bułce. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić na połówki. Masło lub margarynę rozgrzać na patelni, po czym usmażyć kotlety po 3 - 4 min. na jedną stronę. Zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wyschnięciem. Na tym tłuszczu smażyć pieczarki 8 min. na złotobrązowo. Natkę i szczypiorek opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i posiekać. Zieleninę wsypać do pieczarek. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem. Kotlety podać na talerzu i dodać pieczarki. Udekorować natką pietruszki.
Opis / Uwagi:
Potrawa ta smakuje wyśmienicie z puree ziemniaczanym, posypanym smażoną cebulką.
Region:  Kuchnia francuska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 7781 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin