|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zupa bouillabaisse |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - 2 l wywaru rybnego
- 2 kg różnych wyfiletowanych ryb morskich
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 1 por - biała część
- 0.5 kg pomidorów
- 1 szkl. białego wytrawnego wina
- 0.5 szkl. oliwy z oliwek
- skorka z 0.125 pomarańczy
- koperek
- szafran
- pieprz ziarnisty
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- biały pieprz
Na grzanki:
- bagietka i łyżka oleju
|
Opis przygotowania: Cebulę, połowę czosnku (reszta na grzanki), marchewkę i por drobno pokroić. W rondlu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Filety z ryby pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Kiedy cebula się zeszkli, dodać filety, czosnek, marchewkę i pokrojone pomidory. Podlać winem i dodać skórkę pomarańczową oraz szafran i dusić ok. 15 min. Zalać wywarem rybnym, włożyć saszetkę ziołową i gotować 15 - 20 min. Po 10 min. wyjąć saszetkę ziołową. Jeżeli dodaje się owoce morza, zrobić to na 3 - 5 min. przed zdjęciem zupy z ognia. Doprawić do smaku. Bagietkę pokroić i na oleju z czosnkiem smażyć grzanki, które włożyć do talerzy i zalać zupą. Posypać koperkiem.
Poleca się dodanie różnych owoców morza, np. 30 dkg mięsa krabów, homarów, 30 dkg muli. |
|
Region: Kuchnia francuska | |
Przepis czytano już 8607 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|