|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Chrupiąca wieprzowina w sosie |
|
Poziom: łatwy Głosów: 8 Ocena: 2.88 Składniki: 30 dkg schabu bez kości lub polędwiczki wieprzowej,
1 średnia cebula dymka,
3 grzyby mu-err lub pieczarki,
1 cm świeżego imbiru,
1 duży ząbek czosnku,
2 - 3 szkl. oleju do głębokiego smażenia.
Marynata:
szczypta soli,
1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry.
Ciasto:
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
woda.
Sos:
1.5 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka łyżeczki wina ryżowego lub sherry,
1 łyżeczka octu,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
0.5 szkl. bulionu lub wody.
|
Opis przygotowania: Mięso pokrajać w cienkie plastry o średnicy ok. 4 cm i grubości 1 cm, wymieszać z marynatą, odstawić na 15 min. Cebulę grubo posiekać, grzyby pociąć w paski, czosnek i imbir posiekać (lub wycisnąć przez praskę).
Do dwóch łyżek mąki ziemniaczanej wlać tyle wody, aby otrzymać gęstą papkę. Wymieszać składniki sosu przyprawowego.
Wlać do woka 2 szkl. oleju, mocno rozgrzać na dużym ogniu. Plasterki mięsa zanurzyć w cieście z mąki ziemniaczanej i wody, kłaść pojedynczo na gorący olej, smażyć do zrumienienia z oby dwu stron (nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie - sklejają się). Osączyć, przełożyć na talerz, smażyć pozostałe mięso.
Zebrać sitkiem zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać ponownie, włożyć przesmażone mięso, smażyć minutę, wybrać, osączyć z oleju, trzymać w cieple.
Wlać 2 łyżki oleju do czystego woka, rozgrzać, dodać cebulę, grzyby, imbir i czosnek, mieszając smażyć 30 s, wlać zamieszany sos przyprawowy, mieszając gotować do zgęstnienia. Dodać mięso, zamieszać, trzymać na ogniu 15 s. Potrawa gotowa. |
|
Region: Kuchnia chińska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 19286 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|