|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ryż z warzywami po chińsku |
|
Poziom: łatwy Głosów: 9 Ocena: 3.22 Składniki: 20 dag ryżu
40 dag filetów z piersi kurczaka
6 łyżek sosu sojowego
25 dag pieczarek
1 zielona papryka
1/2 pęczka cebuli dymki
6 łyżek oleju
1 łyżka świeżo zmielonego imbiru
4 łyżki wytrawnej sherry
sól
pieprz
|
Opis przygotowania: Ryż dokładnie opłukać. Zagotować osoloną wodę. Wsypać ryż i gotować według przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka umyć, osączyć i pokroić ukośnie w drobne paski. Polać sosem sojowym i odstawić do lodówki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Paprykę podzielić na ćwiartki, oczyścić, wypłukać i pokroić w kostkę. Cebulkę obrać i pokroić w krążki. Mięso wyjąć z lodówki, osączyć z marynaty (nie wylewać). Połowę oleju podgrzać w woku i smażyć na nim mięso przez ok. 5 minut, po czym wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Wlać resztę oleju do woku i smażyć na nim warzywa na dużym ogniu przez ok. 3 minuty. Dodać imbir, sherry i sos sojowy z marynaty. Mięso i ryż wymieszać z warzywami, dodać sól i pieprz do smaku i ponownie lekko podgrzać. |
|
Region: Kuchnia chińska | |
Przepis czytano już 25256 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 3) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
żółty ryż Dodał/a kucharz dnia 2009-11-08 17:52:54
trzeba dodać do ryżu kurkumę, można ją kupić praktycznie w każdym hipermarkecie
| Wspaniale! Dodał/a ~Pawel z Krakowa dnia 2009-11-07 15:40:46
Zawsze chcialem zrobic sobie ta potrawe. Idealna, choc nie dodawalem alkoholu. Czy ktos z Was wie, na jakim oleju to robic, aby ryz byl zolty, tak jak w restauracjach chinskich? Czy to ma byc olej palmowy?
| warzywa? Dodał/a ~Asia Floyd dnia 2009-02-27 16:10:11
witam, troche jestem zaskoczona, gdyz myslalam ze ryz z warzywami bedzie ...z warzywami. tutaj jest wiecej miesa niz warzyw (spodziewalabym sie wiecej niz 1 papryka i cebula?)
no i ten kurczak...
chodzi mi o to, ze jak ktos szuka przepisu, to patrzy na tytul, i ja kolejny raz zostalam w ten sposob oszukana...
|
|
|
|