|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Smażony makaron |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 1/2 kg domowego makaronu lub 25 dkg spaghetti,
1 średnia cebula pokrajana w cienkie plasterki,
1 - 2 roztarte ząbki czosnku,
15 dkg wieprzowiny pokrajanej w słupki wielkości zapałki,
10 dkg zielonej fasolki,
pokrajanej w 3 cm kawałki,
1 1/2 łyżeczki soli,
4 łyżki oleju,
1/2 kostki rosołowej rozpuszczonej w 5 łyżkach gorącej wody,
15 dkg kiełków fasoli lub cienko poszatkowanej kapusty,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka smalcu,
3 cebule dymki,
pokrajane w 2 1/2 cm kawałki,
2 łyżki czystej wódki.
Przybranie:
Świeży lub kiszony ogórek,
pokrajany w słupki,
rzodkiewka pokrajana w plasterki,
posiekana zielona pietruszka,
pomidor pokrajany w ósemki.
|
Opis przygotowania: Ugotować makaron. Fasolkę wsypać do wrzątku, gotować 2 min., odcedzić, przelać zimną wodą, dokładnie osączyć. Kiełki fasoli lub kapustę zalać wrzącą wodą, gotować minutę, przelać zimną wodą, starannie osączyć. Olej mocno podgrzać na gorącej patelni na dużym ogniu, dodać cebulę i czosnek, mieszając smażyć 10 s, włożyć mięso i fasolkę, posolić, mieszając smażyć 1 1/2 min. Wybrać połowę mięsa, odstawię. Zmniejszyć gaz na średni. Kiełki fasoli lub kapustę i makaron dodać do mięsa na patelni, pokropię łyżką sosu sojowego, wymieszać, trzymać na ogniu 2 1/2 min. mieszając kilkakrotnie, przełożyć do gorącej wazy. Smalec stopić na czystej patelni, dodać odstawione mięso, wsypać cebulę dymkę, wlać łyżkę sosu sojowego i 2 łyżki alkoholu, doprowadzić do zagotowania, polać makaron. Przybrać wybranym warzywem lub warzywami. Podawać natychmiast. |
|
Region: Kuchnia chińska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 10016 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|