|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pierożki won-ton |
|
Poziom: średni Głosów: 9 Ocena: 3.22 Składniki: - 2.5 szkl. mąki
- 0.5 szkl. wrzątku
- 0.25 szkl. zimnej wody
- 1 łyżka oleju
Farsz:
- 250 g mielonej wołowiny (możesz zastąpić pokrojoną w paseczki piersią kurczaka)
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżki wina ryżowego
- 0.5 łyżeczki oleju sezamowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
- 0.5 łyżki cukru
Ewentualnie:
- olej do frytowania
|
Opis przygotowania: Wsypać 2 szkl. mąki do miski (pozostałą mąkę używać do posypywania rąk, gdy zrobią się klejące). Dodać wrzątek, wymieszać. Dodać zimną wodę i olej, wyrabiać rękoma do otrzymania jednolitego ciasta. Rozwałkować ciasto na cienki placek i ciąć w kwadraty o boku 5 cm.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki farszu. Położyć trochę farszu na środku ciasta, złożyć na pół, zawinąć do środka brzegi, ścisnąć razem zawinięte końcówki. Istnieje także drugi, bardziej "profesjonalny" sposób zawijania won-tonów.
Frytować won-tony w średnio gorącym oleju na złoto (olej nie może być za gorący, bo mięso w środku będzie jeszcze surowe, podczas gdy ciasto przypali się). Serwować z różnymi sosami np. sojowy, słodki chili, sambal oelek. Można też gotować won-tony przez 6 - 8 min. w wodzie i wykorzystać je do przygotowania zupy won-ton.
Najbardziej pracochłonna część to sklejanie pierożków. Won-tony nadają się do frytowania, a także do gotowanie jako danie samodzielne, dodatek lub składnik innych dań. Tradycyjnie do przygotowania farszu używa się wołowiny, tutaj użyte zostały piersi kurczaka, ale tak naprawdę może to być dowolny rodzaj mięsa, popularna jest też odmiana z krewetek. Część pierożków można użyć do zupy won-ton, a część do smażenia. |
|
Opis / Uwagi: Przepis pochodzi z serwisu www.kuchniachinska.pl. |
| Region: Kuchnia chińska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 22855 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 3) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
re: plagiat Dodał/a mistrzkuchni dnia 2009-11-08 18:00:47
Informacja o pochodzeniu przepisu została uzupełniona. Pozdrawiamy.
| plagiat Dodał/a ~Ulla dnia 2009-11-08 08:52:05
Nieładnie.
Jesli przepisuje się słowo w słowo czyjś przepis to należy podać źródło.
Ten pochodzi ze strony: http://www.kuchniachinska.pl/przepisy.php?id=74
| to nie są pierożki won ton Dodał/a chef7 dnia 2007-09-14 12:11:07
wg wszelkich kanonów kuchni chińskiej tak sie nie robi pierogów, to są raczej jakiś rodzaj uszek trochę przyprawionych wschodnimi przyprawami, przepis wg mnie jest nierzetelny, nieprawdziwy
|
|
|
|