Sałatka meksykańska z różnokolorowej fasoli |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 2.00 Składniki: - 400 g różnokolorowej fasoli (może być fasola z puszki - wtedy 800 g)
- 1 duża cebula
- 8 ząbków czosnku
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 1 pikantna papryczka typu chilli lub czuszka
- sól
- biały pieprz
Świeże zioła:
- bazylia
- oregano
- tymianek
- natka pietruszki lub kopiasta łyżeczka ziół prowansalskich
|
Opis przygotowania: Fasolę wypłukać i zalać na noc przegotowaną wodą. Gotować do miękkości, pod koniec gotowania lekko posolić i odcedzić (bezpiecznie jest każdy rodzaj fasoli gotować oddzielnie). Jeśli używa się fasoli z puszek, wrzucić ją na sito i odcedzić. Na patelni rozgrzewać oliwę lub olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, umytą, oczyszczoną z pestek i posiekaną papryczkę. Kiedy całość się poddusi, dodać połowę suszonych lub świeżych ziół. Podgrzać, aż zaczną wydzielać aromat. Wtedy wrzucić fasolę. Całość podgrzać, dokładnie wymieszać i dodać resztę ziół, ocet winny i przyprawy. Wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Przed podaniem wstawić do lodówki na minimum 2 h. |
|
Region: Kuchnia meksykańska |
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis czytano już 9598 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |