przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Terrine z cukini

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
1.3 kg cukini,
1 duża cebula,
2 - 3 łyżki oliwy,
150 g startego ementalera,
4 jajka,
masło do wysmarowania foremki,
sól,
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego,
mielonego,
2 łyżki bazylii,
1 łyżka tymianku.

Opis przygotowania:
Cukinie pokroić w plasterki i powoli dusić na oliwie do miękkości (uważać, aby jej nie przysmażyć) wraz z pokrojoną w cząstki cebulą i ziołami. Pod koniec duszenia posolić i dodać pieprz. Następnie zmiksować na gładką masę razem z ementalerem. Wymieszać z jajkami i przełożyć do wysmarowanej masłem długiej foremki. Piec w temp. 180°C ok. 1 h, aż będzie z wierzchu lekko przyrumieniona. Po wystudzeniu wstawić do lodówki, aby terrine stężała. Podawać pokrojoną w grube plastry polaną np. sosem paprykowo-pomidorowym.
Region:  Kuchnia francuska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 7728 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin