|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Toskańskie terrine warzywne |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 8 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 300 g dyni
- 16 podłużnych pomidorów
- 400 g włoskiego sera bocconcini (lub mozzarella), dobrze odcedzonego
- 1 pęczek bazylii
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sos
- 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek rokietty
- włoski chleb
|
Opis przygotowania: 1 Rozgrzewamy piekarnik.
Wykładamy folią prostokątną formę do pieczenia, z zapasem, którym zakryjemy wierzch.
Odstawiamy.
2 Kroimy dynię w plasterki o grubości 1 cm - tyle, by ułożyć jedną warstwę na dnie formy.
Smarujemy dynię z obu stron oliwą, układamy na blasze i pieczemy 20ý30 min, aż będzie miękka, ale jędrna.
Studzimy.
3 Przekrawamy pomidory wzdłuż na połowy.
Wyjmujemy pestki i lekko naciskamy połówki dłonią, by je spłaszczyć.
Kroimy ser w plasterki o grubości 5 cm.
4 W formie układamy warstwy w następującej kolejności:
pomidory, liście bazylii, ser, pomidory, liście bazylii, ser, dynia, liście bazylii, pomidory, ser, liście bazylii, pomidory i na końcu ser.
Powinna powstać warstwowa zapiekanka z dynią w samym środku.
Pomidory kładziemy skórką do dołu, każdą warstwę pomidorów posypujemy pieprzem.
Przykrywamy folią, zwisającą po bokach foremki.
Wstawiamy do lodówki na całą noc.
5 Przygotowujemy sos: umieszczamy składniki w słoiku, dobrze zakręcamy i potrząsamy słoikiem, aby się wymieszały.
Odstawiamy.
6 Wyjmujemy terrine z foremki, wykładając je razem z folią na deskę do krojenia.
Kroimy w grube plastry.
Układamy na talerzach liście rokietty, a na nich plastry terrine.
Polewamy sosem.
Podajemy z włoskim pieczywem.
Piec w temp.180stopni |
|
Opis / Uwagi: 321 kcal
Czas podany bez schłodzenia |
| Region: Kuchnia francuska | Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 11455 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Wasze komentarze
|
|
|