Babka biszkoptowa |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 50 dkg truskawek
- 5 listków żelatyny
- 0.5 l mleka
- 4 żółtka
- 15 dkg cukru
- 15 dkg śmietanki
- 24 podłużne biszkopty
- kilka gałązek świeżej mięty
|
Opis przygotowania: Truskawki umyć, oczyścić, pokroić w plasterki i posypać 3 dkg cukru. Namoczyć żelatynę. Podgrzać mleko. Żółtka ubić z 8 dkg cukru na puszysty krem. Dodać do gorącego mleka i zdjąć z gazu. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i dodać do kremu. Śmietankę zmieszać z 2 dkg cukru i połączyć oba kremy. Dodać połowę truskawek.
Spód i brzegi formy do babki wyłożyć biszkoptami i napełnić kremem. Wstawić na 4 h do lodówki. Wyjąć posypać resztą cukru i przybrać pozostałymi truskawkami i listkami mięty. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 8919 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |