| Brownie inaczej | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 2Ocena: 3.00
Masa czekoladowa:
 - po 1 kg mąki i cukru
 - 6 jajek
 - 1 l śmietany 36%
 - 1 proszek do pieczenia
 - 4 gorzkie czekolady
 
 Polewa:
 - 1/3 kostki margaryny
 - 1 łyżka wody
 - 1 czubata łyżka kakao
 - 4 łyżki cukru
 
 Poza tym (do wyboru):
 - bakalie (np. rodzynki, kandyzowane wiśnie i inne owoce
 orzechy)
 - migdały grubo posiekane
 - czekoladowe chrupki do mleka
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Czekoladę pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Żółtka wymieszać ze śmietaną. Z białek ubić sztywną pinę. Do żółtek dodać przestudzoną czekoladę, cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać dodatki- albo migdały, albo kandyzowane owoce albo chrupki czekoladowe. Jeszcze raz wymieszać. Do masy dodać pianę i delikatnie wymieszać a następnie ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem. Piec ok. 1 h w 180°C. Składniki polewy podgrzewać w rondelku i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Lekko przestudzone ciasto polać polewą.
 Ciasto to można robić na kruchym spodzie. Czasem też do kruchego ciasta i masy czekoladowej można dodać trochę cynamonu.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia amerykańska | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 8913 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |