Kergulena pieczona z warzywami |
|
Poziom: średni Głosów: 4 Ocena: 4.00 Składniki: - 8 dymek posiekanych wraz ze szczypiorem
- 4 kerguleny (lub 8 filetów) o łącznej wadze 75 - 80 dkg
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- sok z jednej cytryny
-4 małe posiekane pieczarki
- 2 duże pomidory bez skórki i nasion, posiekane
- pół pęczka posiekanej drobno natki pietruszki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- pół opakowania gęstej kwaśnej śmietany
|
Opis przygotowania: Na dno dużego naczynia żaroodpornego (tak dużego, aby ryby zmieściły się ułożone jedna obok drugiej) wsypać posiekaną dymkę i lekko ją posolić. Na cebuli ułożyć ryby, posypać je solą i pieprzem oraz skropić sokiem cytrynowym. Posypać ryby siekanymi pieczarkami, na wierzchu ułożyć pomidory, a całość pokryć warstwą natki. Ostrożnie polać potrawę winem i przykryć folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) i piec, aż ryby będą gotowe (20 - 30 min.). Wówczas odlać cały płyn do rondelka, a ryby trzymać w cieple. Sos wymieszać trzepaczką ze śmietaną, doprowadzić do zawrzenia i chwilę gotować na małym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. Polać sosem ryby i zaraz podawać. |
|
Opis / Uwagi: W przepisie oryginalnym występuje okoń morski. Oprócz kerguleny można jako jego zamiennik zastosować solę, halibuta lub nawet dorsza |
|
Region: Kuchnia australijska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 14540 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |