Czekoladowiec |
|
Poziom: łatwy Głosów: 8 Ocena: 3.87 Składniki: - 2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1/4 kostki masła (najlepiej śmietankowego)
- 1 aromat waniliowy lub 1 łyżka stołowa miodu
- posiekane orzechy włoskie (ilość wedle gustu)
|
Opis przygotowania: Czekoladę połamać na kostki i razem z masłem rozpuścić w garnku na małym ogniu. Gdy się rozpuści i uzyska jednolitą formę odstawić na bok. Ubić jajka z aromatem waniliowym (lub miodem) i cukrem. Dodać czekoladę. Przesiać (lub wymieszać) mąkę z kakao, połączyć z masą, wsypać orzechy i dokładnie wymieszać. Wlać do wyłożonej pergaminem formy i wstawić do rozgrzanego do 150°C piekarnika na ok. 45 min. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 10853 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |