|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ocet jabłkowy |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 800 g jabłek
- 100 g cukru
- 5 g drożdży
|
Opis przygotowania: Kroimy jabłka w kawałki i oczyszczamy z nasienia. Wrzucamy do 1 l wrzątku. Gotujemy, aż zmiękną, odcedzamy i mielimy maszynką do mięsa. Zmielone jabłka kładziemy do garnka i zalewamy litrem wody, w której je gotowaliśmy. Dorzucamy cukier, zagotowujemy wszystko i zdejmujemy naczynie z ognia. Naczynie z masą przechowujemy bez przykrycia w ciemnym pomieszczeniu o pokojowej temp. (ok. 20°C). Od czasu do czasu mieszamy. Po dziesięciu dniach odcedzamy jabłka przez gazę i przecieramy je przez sito. Dodajemy cukier (50 g na 1l płynu) i znowu przechowujemy garnek z miksturą bez przykrycia w pokojowej temperaturze, aż do momentu wyklarowania (następuje to z reguły po miesiącu). Przelewamy do ciemnych butelek tylko klarowną część octu i przechowujemy je w chłodnym miejscu. |
|
|
Przepis czytano już 5577 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
Wasze komentarze
nic z tego nie będzie Dodał/a ~kuharica dnia 2011-01-27 21:43:35
zagotowanie zniszczy wszystko, poczytać na ten temat i wtedy się publikować,
| to nie wyjdzie Dodał/a ~chef dnia 2008-08-26 18:35:09
gotowanie zabije wszystkie drobnoustroje i dzikie drożdże, a brak przykrycia choćby gazą pomoże w zgromadzeniu przypadkowych śmieci, ja bym zalał ostudzoną przegotowaną wodą, pokrojone umyte owoce, przykrył gazą i po miesiącu ????
mamy ocet
|
|
|
|