przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Cietrzew lub głuszec po staropolsku

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 4.00
Składniki:
- cietrzew lub głuszec (młody)
- tłuszcz do pieczenia
- 15-20 dkg słoniny
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 60-80 ml octu
- 10 dkg cebuli
- 150 ml śmietany
- 15 dkg pieczarek
- 2 dkg masła do pieczenia
- 10 dkg orzechów włoskich bez łupin
- 2 żółtka
- 15-20 dkg szynki wędzonej
- 2 dkg natki pietruszki, sól
- pieprz
- jałowiec
- cukier
- goździki
- ziele angielskie i liść laurowy

Opis przygotowania:
Tuszkę przygotować jak w cietrzewiu lub głuszcu pieczonym, orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórek, zetrzeć. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć z orzechami, żółtkami, zmieloną szynką i posiekaną natką pietruszki, doprawić, napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjąć, pokrajać na porcje tak aby w każdej porcji było po kawałku nóżki i piersi, a także nadzienia, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem, zagrzać. Podawać z ziemniakami i surówkami.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 7062 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 7)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a koyaanisiqatsi

Dodał/a koyaanisiqatsi

Dodał/a koyaanisiqatsi

Dodał/a koyaanisiqatsi

Dodał/a koyaanisiqatsi

Dodał/a koyaanisiqatsi

Dodał/a koyaanisiqatsi






Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin