|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Biszkopt zaparzany |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 1Ocena: 1.00
- 6 jaj
 - 18 dag (9 łyżek) cukru
 - 18 dag (niepełna szklanka) mąki
 - cukier waniliowy
 - tłuszcz i papier do formy
 
 
 |  | Opis przygotowania: Zagotować wodę w rondlu. Przygotować formę. Umyte jaja wybić do miski, dodać cukier i ubijać kilka minut. Miskę postawić na naczyniu z gotującą się wodą w dalszym ciągu ubijać, mieszając przy dnie, żeby białko nie ścięto się. Po kilku minutach ubijania, gdy masa zagrzeje się do 45 C zdjąć ją z pary i dalej ubijając ostudzić do temperatury około 25 C. Dobrze ubita i zagęszczona masa powinna spływać z trzepaczki, tworząc na powierzchni wyraźny ślad. Masę delikatnie wymieszać z mąką, wylać do formy. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika (około 160 C) i piec 30-40 min.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  |  |  | Przepis czytano już 8076 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | przepis Dodał/a ~Jaaa... dnia 2010-12-20 18:59:00
 
 Przepis jest mało konkretny nie ma napisane zeby dodac cukier waniliowy nie ma również napisane czy same bialka czy od razu z zółtkami
 
 
 | 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |