| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Perliczka pieczona |  
	 |  
		Poziom: średni Głosów: 4 Ocena: 3.00  Składniki: - perliczka (młoda) 
- tłuszcz do pieczenia 
- 15 dkg słoniny 
- sól 
- sok z cytryny 
- dwie łyżeczki imbiru
 
  |  
	Opis przygotowania: Sprawioną perliczkę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Słoninę pokrajać w cienkie paski o długości 3 - 4 cm, szpikować gęsto równymi rzędami wzdłuż piersi i udek z każdej strony po 3 - 4 rzędy. Następnie polać tłuszczem i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjąć, pokrajać tak aby w każdej porcji było po kawałku uda i piersi, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem, zagrzać. Podawać z ziemniakami, mizerią i kompotem. |  
	 |  
	| Sposób przygotowania:  Pieczone |  	 |  
		| Przepis czytano już 16850 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |  
 
  
  
  
Wasze komentarze  
	
 
 perliczka Dodał/a ~barbarius dnia 2010-12-11 10:00:51
  pycha!!!,tyko słoninę w cienkich plastrach włożylam pod skórę perliczki i zabezpieczyłam wykałaczkami przed wypadnięciem
 
  |  
  		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |