|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Perliczka pieczona |
|
Poziom: średni Głosów: 4 Ocena: 3.00 Składniki: - perliczka (młoda)
- tłuszcz do pieczenia
- 15 dkg słoniny
- sól
- sok z cytryny
- dwie łyżeczki imbiru
|
Opis przygotowania: Sprawioną perliczkę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Słoninę pokrajać w cienkie paski o długości 3 - 4 cm, szpikować gęsto równymi rzędami wzdłuż piersi i udek z każdej strony po 3 - 4 rzędy. Następnie polać tłuszczem i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjąć, pokrajać tak aby w każdej porcji było po kawałku uda i piersi, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem, zagrzać. Podawać z ziemniakami, mizerią i kompotem. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 16325 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
Wasze komentarze
perliczka Dodał/a ~barbarius dnia 2010-12-11 10:00:51
pycha!!!,tyko słoninę w cienkich plastrach włożylam pod skórę perliczki i zabezpieczyłam wykałaczkami przed wypadnięciem
|
|
|
|