Biszkopt kakaowy z masą owocową |
|
Poziom: średni Głosów: 6 Ocena: 4.00 Składniki: Biszkopt:
6 jajek
1/2 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 szkl. cukru pudru
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
aromat rumowy
Krem:
kostka masła
budyń waniliowy
1 1/2 szkl. mleka
300 ml dżemu truskawkowego
2 łyżki wiśniówki
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
3 łyżki margaryny
|
Opis przygotowania: Jajka ubić z cukrem pudrem, następnie dodać obie mąki, proszek do pieczenia i aromat. Delikatnie wymieszać, wylać na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piec ok. 20 min. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 części. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń i dżem. Pod koniec dodać wiśniówkę. Na pierwszą część biszkoptu nasączonego ponczem (3/4 szklanki przegotowanej wody + sok z cytryny) wyłożyć połowę kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Górną część biszkoptu także nasączyć ponczem, a następnie wyłożyć na niego resztę kremu. Wodę, cukier i kakao zagotować, dodać margarynę i dokładnie wymieszać. Gotową polewą polać ciasto. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis czytano już 11914 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |