|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Chałwa z marchwi |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 500 g marchwi
- 50 g rodzynek
- 8 ziaren zielonego kardamonu
- 200 g cukru
- 7 dl mleka
- 50 g masła
- 25 g łuskanych migdałów
- 25 g orzechów pistacjowych
|
Opis przygotowania: Obraną marchew utrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla, zalać mlekiem, dodać cukier i gotować pod przykryciem na małym ogniu 1 godz., uważając, aby marchew nie przywierała do dna. W tym czasie utłuc w moździerzu (lub zemleć w młynku) ziarna kardamonu. Posiekać migdały i pistacje.
Gdy marchew zaabsorbuje cały płyn, dodać rodzynki i masło oraz kardamon, wymieszać, gotować na bardzo małym ogniu jeszcze 20 min., często mieszając.
Przełożyć chałwę do salaterki, wygładzić łyżka jej powierzchnię. Przybrać migdałami i pistacjami. Można podawać zarówno na gorąco, jak i schłodzone. |
|
|
Przepis czytano już 7592 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
Wasze komentarze
odp Dodał/a ~Blumenfeld dnia 2012-01-11 23:20:26
7 decylitrów (dl) = 0,7litra
| chałwa z marchwi Dodał/a ~Angela dnia 2011-12-06 10:43:33
Witam mam pytanie te 7 dl mleka do chałwy z marchwi to dodaje się 7 litrów mleka? Dziękuję za pomoc? pozdrawiam :))
|
|
|
|