przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pieczeń wieprzowa w lubczykowym wywarze

Poziom: średni
Czas: ponad 2 godz.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 500 g wieprzowiny na pieczeń (bez tłuszczu i skóry)
- odrobina proszku imbirowego
- 1 listek laurowy
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 goździk
- 1 gałązka lubczyku
- 1 gałązka pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 400 g warzyw korzeniowych (marchew, por, seler)
- 20 g pietruszki liściastej
- 20 g rucoli
- 20 g lubczyku
- 100 g masła
- 1 łyżka skrobi spożywczej
- 2 łyżki białego wina
- trochę startej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:
Wieprzowinę umyć dzień wcześniej, osuszyć i dobrze natrzeć imbirem, solą, pieprzem i cukrem, po czym marynować w chłodnym miejscu przez noc. Następnego dnia umyć marchew i seler, obrać. Por oczyścić i umyć. Mięso zagotować w 1 l wody, usunąć powstałą szumowinę i dodać warzywa oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. Warzywa wyjąć wcześniej w zależności od miękkości, ochłodzić zimną wodą i zarówno marchewkę jak i seler pokroić w plasterki. Por pokroić w talarki. Kiedy są już ugotowane, zdjąć z ognia garnek i zostawić je jeszcze we wrzątku. Na sos odlać ˝ l wrzątku i przecedzić przez sito, po czym odparować go do połowy. Umyć pietruszkę, rucolę i lubczyk, osączyć i oddzielić listki od łodyżek. Listki drobno posiekać i utrzeć z masłem na jednolitą masę. Rozprowadzić skrobię białym winem i wlać do wywaru, zagotować. Pastę maślaną zmiksować. Sos doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Nie gotować więcej. Dodać warzywa i mięso i podawać razem.
Przepis został dodany przez:  kucharz
Przepis czytano już 5280 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin