| Ciasto budyniowo - jabłkowe | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwyCzas: 20 min.
 Porcji: dużo
 Głosów: 2Ocena: 5.00
- 1 kg jabłek (antonówki)
 - kostka masła lub margaryny
 - 4 jajka
 - 1,5 szklanki cukru
 - 1 szklanka mąki pszennej
 - 1 szklanka mąki ziemniaczanej
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 duże (3/4 litra) opakowania budyniu waniliowego
 - 1 litr mleka
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Obrane jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach.
 Margarynę lub masło utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Nadal ucierając powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Następnie bardzo ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
 Budyń z obu opakowań ugotować na litrze mleka, dodając pozostały cukier. Budyń musi być bardzo gęsty.
 3/4 ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy posypanej bułką tartą, na  nim kolejno rozłożyć warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta.
 Piec 50 minut w temperaturze 180 C.
 | 
	|  | 
	| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  ameba | 
	| Przepis czytano już 8358 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |